2011. október 17., hétfő

Bamboo Hatchet

Talán van akinek feltűnt, hogy ebben a hónapban csak egy bejegyzést készítettem eddig. Ennek nem az volt az oka, hogy beleuntam volna a késkészítésbe,pont ellenkezőleg! Az igazat megvallva egyszerre több késen dolgozgatok egyszerre, ebből ez a bárd az első ami elkészült. Tudom, van aki arra gondol most : megint csinált Zé egy bárdot...láttunk már ilyet.... és teljesen igaza van, ez már az ötödik bárd. Számomra ez egy megunhatatlan forma, de mindegyik egyedi, hiszen igyekszem kihozni a formából a legtöbbet, mind funkció mind látvány terén.
   Ezen példánynál a funkcióér a hosszabb penge (a markolatig 18cm, anyaga edzett rugóacél)és az íveltebb pengehát felel. A látványt a pengehát beköszörülései, a szálcsiszolt majd polírozott penge és (mivel szeretek kísérletezni ,új anyagokat kipróbálni,)  a Bambuszból készített micarta hivatott elősegíteni.
   A"bambuszmicartára" kitérnék egy kicsit, lényegében ugyanabból a két fő részből áll mint egy hagyományos (pl. farmer micarta), itt is műgyanta a kötőanyag, csak a textil helyett vékony dekor bambusz lapokat használtam. A markolat paneleket ragasztóval és rozsdamentes szegecsekkel rögzítettem.Képek itt.