2012. november 29., csütörtök

Ranger H.T.

Na akkor AMA barátom "kívánságára" megint egy Ranger :) Kicsit más mint az eddigiek (hisz mindegyik más kicsit), bár a felhasznált anyagok a szokásosak, Sleipner (6mm vastag) penge és fekete FR4 markolat.
   Az egyik lényeges eltérés a leélezésben van. A Rangereken általában egyenes leélezést szoktam alkalmazni, de ezen most a holkeres leélezést és az egyenest kombináltam. A képeken nem tudom mennyire látszik, de ezt úgy kell elképzelni, hogy a 6mm vastag pengét először holkeresre csiszoltam , úgy hogy a 6mm-s anyagból 3mm vastag maradt középen. Ezen a maradék 3mm-en alakítottam ki az egyenes leélezést, ami a képeken a kés hegyénél egy íves vonalban látszik halványan. Hogy miért ez az élkialakítás, talán így még jobb lesz a metszőképessége , hiszen a pengehátig nem olyan hirtelen szélesedik a penge, ergo könnyebben hatol át az anyagon.
  A másik szembetűnő eltérés a csuklózsinór furatainak kialakítása. Az eddigi Rangereken általában egy furat vagy csőszegecs szolgált erre a célra, itt most két hosszúkás "furat" van a markolat végén, ami mivel nem takarja végig markolatpanel törővégként is funkcionál. Az egyetlen célom csak az volt ezzel a furatkialakítással, hogy talán kicsit "taktikaibb/militarisabb" a kés összképe, ugyanebből a célból kapott plusz   bordázott ujjtámaszokat is a markolat végén alul és felül is.
  A penge finiselése a szokásos savazott+kőmosott , a markolatpaneleket pedig 3-3 imbusz csavar rögzíti oldalanként. Képek itt

Ja, egy kis névmagyarázat: Ranger H(olkeres). T(aktikai).